Се зголемува бројот на мигранти кои доброволно си заминуваат од Германија

Над 55.000 мигранти, чии барања за азил биле одбиени или кои доаѓаат од „безбедни“ земји, ја напуштиле Германија во периодот од јануари до ноември оваа година.

img

Според германските медиуми, зголемениот број на доброволци што ја напуштиле земјата се должи на построгите правила за депортација на одбиените апликанти за азил, кои веќе не можат до недоглед да останат во Германија ако не им биде одобрно барањето.

Аналитичарите очекуваат овој тренд да се засили во иднина особено откако минатата недела беше откриено дека напаѓачот на берлинскиот божикен панаѓур Анис Амри бил на листа за депортација. но успеал да се ја избегне полициската контрола.

Според весникот „Зуд Дојче Цајтунг“, најголемиот број на мигранти кои доброволно се вратиле во своите земји потекнуваат од Албанија, Србија, Ирак, Косово, Авганистан и Иран.

Тие што заминуваат доброволно во своите матични земји добиваат паричен надомест од најмногу 3.000 евра.

Објавено среда, 28 декември 2016 03:35:00Барај

 

Последни вести