Со солзи и болка говори единствената ќерка на Есма: Ова беа нејзините последни зборови...

Есма Реџепова почина на 11 декември на 74-годишна возраст. Славната пејачка со ангелски глас и уште поубава по душа, зад себе остави богат музички реперотар, но и 48 посвоени деца меѓу кои само една ќерка.

img

Токму наследничката на Есма, Елеонора Мустафовска ја отвори душата за јавноста и проговори за својата мајка.

- Последниот пат се слушнавме кога мама беше примена во болница. После повеќе не можеше да збори бидејќи беше на интензивна нега. Последниот пар ми рече само: „Чувај се“... Сите ние останавме изненадени од нејзината смрт. Секогаш беше здрава, поминаа две недели откако се разболе од бронхопнеумонија - со солзи во очите рекла 25-годишната Елеонора.

Низ зборовите наследничката на Есма јасно се гледа колку ѝ недостасува мајката.

- Не само што ме научи да пеам, ми помогна да ја најдам смислата за живот. Горда сум што ја имав покрај себе. Ме научи на хуманост и како едно големо срце може да внесе светлост во сечиј живот - вели Елеонора која Есма ја запознала во 2002 година, на аудицијата на која Есма ја одбирала својата музичка наследничка.

- Меѓу многубројните девојчиња јас најмногу ѝ се допаднав, а во 2009 година ме посвои. Беше прекрасно да се живее во толку големо семејство - заклучува Елеонора која благодарение на нејзината мајка завршила на академијата во Скопје.

Објавено понеделник, 19 декември 2016 01:49:00Барај

 

Последни вести